Sari la conținut

Despre ceasuri

Elegant sau sport, cu bratara metalica sau cu curea din piele, mecanic sau electronic, incrustate cu pietre sau dotate cu functii tehnologice avansate, ceasurile de mana au o istorie fascinanta. Ceasurile de mana nu sunt doar accesorii care aduc valoare unei tinute, care ne anunta ce ora este sau ne tin la curent cu notificarile telefonului mobil, ci spun povesti de familie, din generatie in generatie, si pastreaza amintiri de demult.

Fiecare om credem noi are cel putin un ceas de mana sau poate chiar o colectie intreaga. Unii il poarta ca bijuterie, altii se folosesc cu precadere de notifcarile telefonului, iar alte persoane il poarta pur si simplu pentru a tine evidenta timpului. Fie ca esti colectionar de ceasuri sau pur si simplu vrei sa porti la mana un ceas frumos, suntem convinsi ca iti vor placea informatiile din acest articol.

ceasuri-lux-firma-originale

Top 10.

Am facut o colectie a celor mai fascinante 10 lucruri despre ceasuri de mana pe care probabil nu le cunoasteai si asteptam sa ne spui intr-un comentariu la finalul acestui articol daca STIAI CA:

1. Femeile au fost primele care au purtat ceasuri de mana?

Conceptul de ceas de mana vine din secolul 16, cand regina Elisabeta I a Angliei a primit un ceas de la Robert Dudley, in 1571. La inceput, ceasurile de mana au fost purtate aproape exclusiv de femei, in timp ce barbatii foloseau ceasuri de buzunar pana la inceputul secolului 20. Primii barbati care au purtat ceasuri de mana au fost soldatii, spre sfarsitul secolului 19, atunci cand era importanta sincronizarea tacticilor in timpul razboiului, fara a folosi semnalizari care ar fi atras atentia inamicului.

2. Woecce (watch) provine de la paznicii oraselor care lucrau in ture?

Ceasurile de mana pe care le cunoastem cu totii astazi au evoluat din ceasurile purtate in buzunare, care aveau capac si erau atasate de un lantisor.  Provenienta cuvantului ceas din limba engleza (“watch”) vine de la un cuvant din vechea limba engleza woecce care insemna “persoana de ceas” (“watchman” in engleza), motivul fiind acela ca erau purtate intial de paznicii oraselor pentru a urmari timpul scurs pe durata schimburilor in care lucrau.

3. Primul ceas de mana cu functie de alarma a fost creat in 1900?

 

O firma elvetiana producatoare de ceasuri, Eterna, a fost prima companie care a realizat un ceas de mana care a inclus o functie de alarma. Acest lucru se intampla in anul 1908, dar nu a aparut pe piata pana in 1914, cand a inceput productia la scara larga a acestei uimitoare inventii.

4. Primul ceas Casio G-shock a fost testat prin aruncarea pe fereastra de la 10 m inaltime?

 

Modelele Casio G-Shock sunt cunoscute in intreaga industrie ca fiind aproape indestructibile. Sunt rezistente la apa, pana la adancimi mari, rezistente la socuri si foarte fiabile. Cand Casio a testat acest ceas, nu a efectuat experimente intr-un laborator inchis. Au testat rezistenta la soc folosind cea mai logica metoda posibila: aruncarea prototipurilor de la fereastra, de la inaltimea de 10 m.

5. Primul model de ceas cu quart valora cat o masina?

Primul model cu cuart a fost produs de brandul japonez Seiko, fiind lansat pe 25 decembrie 1969. Se numea Astron si era un simbol al progresului, inovatiei si tehnologiei. Dar era super-scump, pretul de vanzare ajungand la 450.000 yeni, similar cu pretul unui automobil Toyota Corolla din acea vreme.

6. Cea mai populara culoare pentru ceas este negru?

 

Desi ceasurile vin intr-o varietate de culori, cea mai populara culoare pentru un ceas este negru. Credem ca motivul pentru care negrul este cea mai populara culoare este din cauza versatilitatii sale. Negrul poate fi conceput atat pentru ocazii formale si casual, cat si pentru o varietate de tipuri diferite de ceasuri, cum ar fi ceasuri pentru rochii, ceasuri pentru scafandri si multe altele.

7. Cel mai scump ceas vandut vreodata apartine actorului Paul Newman?

Cel mai scump ceas vandut vreodata la licitație este Rolex al actorului american Paul Newman, care a fost vandut cu 17,8 milioane de dolari. In momentul vanzarii sale a inregistrat recorduri mondiale.

8. Rolex a fost testat in cel ma adanc punct de pe suprafata pamantului? 

Majoritatea ceasurilor de lux sunt rezistente la apa intre 100 si 300m, Rolex insa a dus lucrurile si mai departe cu ceasul Deep Sea Special. A fost dus aproape la 11.000 de metri adancime in Groapa Marianelor, si s-a comportat impecabil la acea presiune imensa.

9. Patek Philippe Caliber 89 este cel mai complicat ceas mecanic din buzunar din lume?

A fost creat in 1989 si a fost nevoie de peste cinci ani de cercetare si dezvoltare, plus alti patru ani doar pentru a-l produce. Ceasul Patek Philippe Caliber 89 este realizat din aur de 18 carate si are 1.728 de componente in total si 33 de caracteristici speciale, inclusiv un termometru si un grafic cu stele. Este fara indoiala o adevarat opera de arta.

10. Primul ceas purtat in spatiu a fost un ceas rusesc Shturmanskie?

Conditiile speciale pe care astronautii le intampina in spatiu (de exemplu gravitatie zero) au nevoie de ceasuri speciale testate pentru asemenea conditii. In timpul primului zbor uman in spatiu din 12 aprilie 1961, Iuri Gagarin avea la mana un ceas Shturmanskie.

 

Înapoi sus
Intra pe Chat
Salut!